Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Waarom je dit jaar nog een energielabel moet aanvragen!

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Waarom je dit jaar nog een energielabel moet aanvragen!

Als je je huis wil verkopen, moet je een energielabel aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 wordt dat als het aan minister Ollongren ligt een stuk duurder. Waar je nu nog geen 10 euro kwijt bent, is dat volgend jaar waarschijnlijk al snel 190 euro! Reden genoeg dus om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. Ook als je nog niet direct van plan bent om je huis te verkopen, het label is namelijk 10 jaar geldig.

Het energielabel

Wil je je huis verkopen? Dan is het verplicht om een energielabel te hebben. Het label laat kopers direct zien hoe energiezuinig je woning is en varieert van klasse A (zeer zuinig) tot klasse G (zeer onzuinig). Zo beschikt een klasse A huis over zonnepanelen, goede isolatie en dubbel glas. Verkoop je je huis zonder energielabel? Dan loop je het risico op een boete van 170 euro.

Het energielabel aanvragen: de huidige situatie

Op de overheidswebsite www.energielabelvoorwoningen.nl kun je het label eenvoudig en – nu nog – voordelig aanvragen. Je logt hier in met DigiD, controleert de gegevens van je woning, past ze eventueel aan en levert bewijsstukken aan (denk aan een taxatierapport of foto’s). Vervolgens selecteer je een erkend deskundige die het bewijs digitaal checkt. Op de website bieden verschillende deskundigen zich aan voor uiteenlopende prijzen. Dit kan variëren van een paar euro tot tientallen euro’s, maar gemiddeld ben je nu zo’n 10 euro kwijt. Na akkoord van de deskundige, ontvang je digitaal het definitieve energielabel.

Energielabel aanvragen: de situatie vanaf 2021

Nu gaat alles dus nog digitaal en op basis van informatie die je zelf aanlevert, maar vanaf 2021 komt daar waarschijnlijk verandering in. Het kabinet vindt dat het energielabel nauwkeuriger moet en kijkt naar een andere methode waarbij een inspecteur naar je huis komt om je woning in te meten en de energieklasse te bepalen. Volgens Vereniging Eigen Huis wordt het aanvragen van een energielabel daarom een stuk duurder. Volgend jaar ben je al snel 190 euro kwijt, een flinke stijging.

Kritiek op het energielabel

Vereniging Eigen Huis heeft forse kritiek op de nieuwe methode. De vereniging vindt dat het nieuwe label duurder en omslachtiger is, maar verduurzaming niet dichterbij brengt. Het jaagt huiseigenaren vooral op extra kosten. VEH roept minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dan ook op om de plannen te schrappen.

Vraag dit jaar nog een nieuw energielabel aan

Of je het nu eens bent met de plannen van het kabinet of niet, de verwachting is dat het aanvragen van een energielabel volgend jaar een stuk duurder wordt. Door nu alvast het label aan te vragen, ben je een stuk goedkoper uit. Dat loont ook als je in de nabije toekomst nog geen plannen hebt om je huis te koop te zetten. Als je het label dit jaar aanvraagt, is het namelijk tot 2030 geldig.

Heb je wel plannen om je huis binnenkort te verkopen? Vraag dan niet alleen een energielabel aan, maar ga ook op zoek naar de beste verkoopmakelaar. Op MKLR.nl vind je snel de specialist die het beste bij je past.