Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Overdrachtsbelasting: de 6 meest gestelde vragen

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Overdrachtsbelasting: de 6 meest gestelde vragen

Als je een bestaand huis koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Maar hoe hoog is deze belasting, wanneer betaal je het en is het aftrekbaar? Je leest het hier! Wij geven antwoord op de 6 meest gestelde vragen over overdrachtsbelasting.

1. Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting valt onder de zogenaamde ‘kosten koper’. Dit zijn de bijkomende kosten voor de aankoop van een woning. Als je een bestaande woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting aan de belastingdienst: een percentage van 2% van de verkoopsom. Let op: het 2%-tarief geldt niet voor bedrijfspanden. Voor de aankoop van een winkelpand of een kantoorpand betaal je 6% overdrachtsbelasting.

2. Kun je de overdrachtsbelasting meefinancieren in de hypotheek?

Nee, je kunt geen bijkomende kosten meer meefinancieren in je hypotheek. Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Voor de overdrachtsbelasting en andere kosten koper heb je dus eigen geld nodig.

3. Hoe gaat de betaling?

De betaling van overdrachtsbelasting loopt via de notaris. Dat hoef je dus niet zelf te doen. De notaris doet namens jou aangifte en maakt het bedrag over naar de belastingdienst. Let op: de overdrachtsbelasting is niet fiscaal aftrekbaar. Je mag deze kosten dus niet opgeven voor de aangifte inkomstenbelasting.

4. Hoe hoog is de overdrachtsbelasting voor starters?

Ook voor starters op de woningmarkt is de overdrachtsbelasting in 2020 nog 2%. Maar dit verandert mogelijk in 2021. Op Prinsjesdag 2019 kwam naar buiten dat het kabinet plannen heeft om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Onder andere door de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijke impact van deze maatregelen.

5. Wanneer betaal je geen overdrachtsbelasting?

Er zijn een aantal uitzonderingen. Je betaalt geen overdrachtsbelasting als je:

  • Mede-eigenaar wordt van een woning door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.
  • De woning erft. Let op: in dit geval betaal je wel erfbelasting.
  • Een nieuwbouwwoning koopt. De woning wordt namelijk niet overgedragen, jij bent de eerste bewoner. Wel betaal je 21% btw over de koopsom. Dit bedrag is al verrekend in de verkoopprijs.
  • Na een scheiding eigenaar wordt van de woning die eerder eigendom was van jou en je ex-partner.

6. Hoe zit het met overdrachtsbelasting bij snelle doorverkoop?

Als een woning binnen 6 maanden na aankoop weer wordt doorverkocht, rekent de belastingdienst alleen overdrachtsbelasting over de meerwaarde van het pand. Stel: de woning is in januari 2020 gekocht voor € 300.000. In mei 2020 – 4 maanden nadat de verkoper eigenaar werd – verkoopt hij de woning weer door voor € 320.000. In dat geval hoeft de koper alleen overdrachtsbelasting te betalen over de meerwaarde van € 20.000. In de praktijk wordt vaak afgesproken dat het voordeel naar de verkoper gaat. De koper vergoedt dan het belastingvoordeel aan de verkopende partij.

Al je vragen beantwoord?

Zo, nu heb je het antwoord op de meest prangende vragen over overdrachtsbelasting! Ben je van plan om een huis te kopen of verkopen en ben je op zoek naar een goede makelaar? Op MKLR.nl kun je makelaars in jouw buurt vergelijken op prijs en referenties.

3 min leestijd