Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Geen vast contract? Vergroot je kansen op een hypotheek met deze hulpmiddelen

Naomi van Loon
Geschreven door
Naomi van Loon
Geen vast contract? Vergroot je kansen op een hypotheek met deze hulpmiddelen

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om een huis te kopen zonder vast contract. Hypotheekverstrekkers zouden nooit in zee gaan met iemand die via een uitzendbureau werkt of een tijdelijk contract heeft. Daar komt de laatste jaren gelukkig verandering in.

Vooral starters hebben nu vaak een tijdelijk contract, zijn oproepkracht of werken via een uitzendbureau. Hypotheekverstrekkers zagen het lange tijd als risicovol om een grote lening te geven aan iemand die niet zeker was van een vast inkomen op lange termijn. Toch moet de hypotheekmarkt blijven mee-ontwikkelen met de arbeidsmarkt.

Nieuwe oplossingen

Kort gezegd: banken en andere hypotheekverstrekkers zijn er niet bij gebaat als steeds minder mensen een huis kunnen kopen. Hun focus komt dus meer te liggen op maatwerk. In het geval van zzp’ers zijn al nieuwe methoden gevonden om de manier waarop het inkomen wordt getoetst af te stemmen op de werkpraktijk.

Ben je zelf flexwerker of uitzendkracht en zag je jouw toekomst op de huizenmarkt somber in? Bekijk eens deze tools die je kunnen helpen:

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten

Een aantal jaar geleden begonnen uitzendbureaus met het uitgeven van de Perspectiefverklaring. Hierin wordt je huidige inkomen bevestigd, net als bij een werkgeversverklaring. Daarnaast wordt een inschatting gemaakt van je kansen op toekomstig werk. Dit gebeurt op basis van je cv, je beoordelingen en een voorspelling van de beschikbaarheid van jouw soort werk in de komende jaren. Zo wordt onderbouwd dat je (minstens) hetzelfde zult blijven verdienen.

Arbeidsmarktscan voor flexwerkers

Sinds januari 2020 accepteren meerdere hypotheekverstrekkers ook de Arbeidsmarktscan. Deze is bedoeld voor flexwerkers in loondienst: payrollers, oproepkrachten, seizoenswerkers en mensen met een tijdelijk contract.

Er wordt gekeken naar je gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar. In het verleden was dit bij flexwerkers vaak te laag om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Daarom wordt ook hier een inschatting gemaakt van je toekomst in jouw vakgebied. Hoeveel vacatures zijn er in jouw omgeving? Wat is het gemiddelde salaris? Welke kansen biedt je diploma? De tool berekent een arbeidsmarktscore en verdiencapaciteit, die worden uitgedrukt in een puntenaantal. Het rapport wordt meegenomen bij je hypotheekaanvraag.

Met een 0-urencontract kom je helaas niet in aanmerking voor de Arbeidsmarktscan. Bovendien worden sommige beroepen bij voorbaat uitgesloten. Wie wel in aanmerking komt, moet nog steeds aan bepaalde eisen voldoen: het is dus geen garantie op een hypotheek.

Kijken naar de toekomst

Deze ontwikkelingen bieden meer kansen op de huizenmarkt voor een steeds grotere groep mensen, zeker in combinatie met de Starterslening. De Arbeidsmarktscan is bovendien een pilot, waarbij wordt gekeken hoe werknemers zonder vast contract beter geholpen kunnen worden. In de toekomst zullen ook mensen met andere contracten en werkvormen hiervan profiteren.
Natuurlijk is het met deze hulpmiddelen nog steeds niet eenvoudig om een huis te kopen. Zeker als starter is het slim om de hulp in te schakelen van een aankoopmakelaar. Via MKLR.nl kun je makkelijk makelaars in jouw omgeving vinden en vergelijken.