Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Alles over ontbindende voorwaarden Bij het kopen van een huis

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Alles over ontbindende voorwaarden Bij het kopen van een huis

Ontbindende voorwaarden, je hebt de term vast weleens voorbij horen komen als je op zoekt bent naar een huis. Maar wat betekent het eigenlijk en waarom zijn ontbindende voorwaarden zo belangrijk als je een huis koopt? Na het lezen van deze blog ben je volledig op de hoogte.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Koop je een huis, dan teken je eerst een voorlopig koopcontract. Na het tekenen heb je wettelijk nog drie dagen bedenktijd om kosteloos van de koop af te zien. Als je het koopcontract na die drie dagen wil opzeggen, kan dat alleen als je ontbindende voorwaarden hebt laten opnemen in het koopcontract. Anders betaal je een boete van 10% van de aankoopsom. Dankzij ontbindende voorwaarden kun je dus nog kosteloos onder de koop uit. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt of als uit de bouwkundige keuring blijkt dat het huis in minder goede staat is dan verwacht. Kortom: het is een manier om als koper zo min mogelijk risico te lopen.

Wanneer vermelden?

Meestal vermeld je de ontbindende voorwaarden bij het uitbrengen van je bod. Dan weet de verkopende partij direct waar hij aan toe is en kun je de voorwaarden zonder gedoe laten opnemen in het koopcontract.

De belangrijkste ontbindende voorwaarden

• Voorbehoud financiering
Dit is de meest voorkomende ontbindende voorwaarde. Door een financieringsvoorbehoud op te nemen in je koopcontract kun je nog kosteloos onder de koop uit als je de hypotheek binnen 6 tot 8 weken na tekenen niet rond krijgt. Geen overbodige luxe, want je hebt nooit 100% garantie dat de bank je aanvraag goedkeurt.
• Voorbehoud bouwkundige keuring
Met een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde kun je de koopovereenkomst ontbinden op basis van de resultaten van het bouwkundig rapport. Bijvoorbeeld als blijkt dat het achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan verwacht. Wel zo prettig, zo voorkom je dat je een kat in de zak koopt.
• Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie
Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan het slim zijn om deze ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te nemen. Hierin staat dat de koop niet doorgaat als je toch niet in aanmerking komt voor NHG.

Waarom wel of niet opnemen in het koopcontract?

Ontbindende voorwaarden bieden veiligheid. Je voorkomt een hoge boete en het scheelt een hoop stress. Logisch dat je ze laat opnemen in je koopcontract toch? Toch kiezen kopers er steeds vaker voor om de voorwaarden niet op te nemen. Een strategie om op te vallen in deze overspannen huizenmarkt waarin de vraag het aanbod ver overstijgt. Door bijvoorbeeld zonder voorbehoud van financiering te bieden, maak je je bod aantrekkelijker voor de verkopende partij. De verkoper hoeft niet te wachten tot de financiering rond is en heeft zekerheid dat de koop doorgaat. Dat kan soms doorslaggevend zijn.

Advies over ontbindende voorwaarden?

Meer weten over ontbindende voorwaarden? Of twijfel je of het verstandig is om ze juist wel of niet op te nemen? Laat je adviseren door een makelaar. Op MKLR.nl vind je snel de makelaar die het beste bij je past.