Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Ben je starter? Zo bemachtig je toch die fijne koopwoning

Hagar Jobse
Geschreven door
Hagar Jobse
Ben je starter? Zo bemachtig je toch die fijne koopwoning

Als starter op de woningmarkt krijg je maar één boodschap: je bent de pineut. Waar huiseigenaren zichzelf rijk rekenen, zit je als starter waarschijnlijk met je handen in je haar. Want hoe kun je op de oververhitte woningmarkt nog een fijne woning kopen? Vier tips.

Ben je van plan om voor het eerst een huis te kopen? Zet je dan maar schrap. Nu een woning kopen voelt, zeker in de randstad, als meedoen aan een gelopen race. De keus is beperkt, de tijd om te beslissen kort en de prijzen zijn hoog. Vooral in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam is de concurrentie moordend.

En dan zijn er nog de  hypotheekregels die sinds 2013 zijn aangescherpt. Je kunt minder lenen dan voorheen en dus heb je als starter meer eigen geld nodig om een woning te kunnen kopen. Wie niet duizenden euros op de bank heeft staan, trekt dus vaak aan het kortste eind.

Ok. Slecht nieuws dus. Betekent dit dat je als twintiger of dertiger gedoemd bent altijd te blijven huren? Nee. Je moet alleen wat creatiever denken. Vier tips.

1. Steek de handen uit de mouwen en ga voor een kluswoning

Vind je het geen vervelend vooruitzicht om zelf aan de bak te gaan? Overweeg dan het kopen van een kluswoning. Aan deze achterstallige panden moet vaak nog een hoop gebeuren voordat je er in kunt trekken. Het voordeel: een aanzienlijk lager prijskaartje en dus lagere hypotheek. Bovendien kun je je woning helemaal verbouwen zoals jij dat wilt.

Bedenk wel, in het opknappen van een achterstallig pand gaat ook een hoop geld zitten. De kosten voor het opknappen van een klushuis worden over het algemeen geschat op minimaal 20 procent van de woningprijs. Hiervoor geldt: 

hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten.

Ook wanneer je te net te weinig spaargeld op de bank hebt staan om een hypotheek af te sluiten, kan een kluswoning een oplossing zijn. Wanneer je er voor kiest je kluswoning te verduurzamen, kun je bij sommige hypotheekvertrekkers namelijk meer lenen.

2.  Regel een starterslening

Is je salaris net te laag om een hypotheek te kunnen afsluiten voor het huis dat je op het oog hebt? Dan kan de starterslening wellicht uitkomst bieden. Deze lening is bedoeld als duwtje in de rug voor starters op de woningmarkt. Wanneer je voor het eerst een huis koopt, kan het zijn dat je hiervoor in aanmerking komt. De lening overbrugt het verschil tussen je maximale hypotheek en de koopprijs en is beschikbaar in tweehonderd verschillende gemeentes. Welke dat zijn en hoe de lening precies werkt, kun je vinden op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvestiging Nederlandse Gemeenten (SVN).

3. Koop een huis met vrienden

Ben je single zonder vermogen, maar wil je wél een koophuis? Dan kun je overwegen om samen met je vrienden een huis te kopen. Samen een kavel kopen en daar vervolgens een huis op bouwen kan via het Zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Leuk voordeel: er zijn gemeentes die starters korting geven op de bouwgrond. Meer informatie vind je op bouwenineigenbeheer.nl

4. Neem een aankoopmakelaar

Ok, het kost geld om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Maar juist als starter op een oververhitte woningmarkt is het handig om dit wél te doen. Veel tijd om na te denken voordat je een bod uitbrengt is er namelijk vaak niet. Een aankoopmakelaar kan je helpen het hoofd koel te houden en verstandige keuzes te maken. Daar komt bij dat aankoopmakelaars vaak al weten welke huizen te koop staan voordat hier informatie over op Funda staat. Twijfel je of het inschakelen van een aankoopmakelaar je geld wel waard is? Lees hier wat de voordelen nog meer kunnen zijn.