Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Hoe hoog zijn de kosten koper?

Ernst Veen
Geschreven door
Ernst Veen
Hoe hoog zijn de kosten koper?

Hoe hoog zijn de kosten koper? Een belangrijke vraag als je een huis wilt kopen. Het is waarschijnlijk de grootste uitgave in je leven, en daar komen alle kosten koper bovendien nog bij. Tenminste, als je een bestaand huis koopt. Koop je een nieuwbouwhuis? Dan betaal je slechts een (klein) deel van deze kosten. Er komt ontzettend veel bij kijken als je een (eerste) huis gaat kopen. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid. Bijvoorbeeld door de kosten op een rij te zetten, waaronder de kosten koper. 

Tip: een bestaand huis koop je vaak ‘k.k.’, wat staat voor kosten koper. Een nieuwbouwhuis koop je meestal ‘v.o.n.’, dit betekent vrij op naam.

Kosten koper: vaste en aanvullende kosten

De kosten koper kun je verdelen in vaste en aanvullende kosten. Binnen de vaste kosten betaal je in ieder geval overdrachtsbelasting. Het gaat om 2% van de koopsom, het bedrag waarvoor je het huis koopt. Het is een belasting die de overheid oplegt, al betaal je de kosten bij de notaris.

Daarnaast betaal je notariskosten. Een notaris maakt de rechtsgeldige aktes op, zoals de transportakte en de hypotheekakte. Een notaris bepaalt zelf de tarieven voor deze aktes. Het is de moeite waard om notarissen en hun kosten te vergelijken.

Aanvullende kosten

Of de aanvullende kosten koper van toepassing zijn hangt af van de manier waarop je een huis koopt. We zetten alle mogelijke kosten voor je op een rij:

 • Makelaarskosten
  Helpt een aankoopmakelaar je bij het vinden van jouw droomhuis? Je betaalt een courtage, als percentage van de aankoopprijs van de woning.
 • Advies- en bemiddelingskosten
  Schakel je een hypotheekadviseur in voor het hypotheekadvies? Je betaalt advies- en bemiddelingskosten. Tip: sluit je online een hypotheek af, zonder advies? Dan betaal je alleen de bemiddelingskosten.
 • Nationale Hypotheek Garantie
  Maak je gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Je betaalt eenmalig 0,7% van het hypotheekbedrag. Let op: om in aanmerking te komen mag de woning in 2020 niet duurder zijn dan €310.000.
 • Bouwkundige keuring
  Precies weten wat de technische staat van een huis is? Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in eventuele gebreken en de kosten om die te laten herstellen.
 • Taxatiekosten
  Moet je het huis laten taxeren, bijvoorbeeld om de hypotheek te kunnen afsluiten? Een taxateur stelt een onafhankelijk taxatierapport op, dat je bij de bank kunt indienen.
 • Bankgarantie
  Het (voorlopig) koopcontract verplicht je meestal 10% van de koopsom te betalen, als je de gemaakte afspraken niet nakomt. Met een bankgarantie garandeert de bank dit bedrag. Je betaalt zo’n 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Voorbeeldberekening

Benieuwd hoe hoog de kosten koper zijn, voor een huis van bijvoorbeeld €250.000 waarvoor je een hypotheek nodig hebt van €225.000? We zetten het voor je op een rij:

 • Overdrachtsbelasting: €5.000 (2% van €250.000)
  • Notariskosten: €1.000 (voor transport- en hypotheekakte)
  • Makelaarskosten: €2.500 (1% van €250.000)
  • Advies- en bemiddelingskosten: €1.500
  • Nationale Hypotheek Garantie: €1.575 (0,7% van €225.000)
  • Bouwkundige keuring: €300
  • Taxatiekosten: €450
  • Bankgarantie: €250 (1% van €25.000)

Hoe hoog de kosten koper in dit voorbeeld zijn? Het gaat in totaal om €12.575. Dat is ongeveer 5% van de koopsom. Houd er rekening mee dat je zo’n 5 tot 6% extra kosten maakt, om een huis te kopen.

Koop je een nieuwbouwwoning in plaats van een bestaand huis? Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting, notariskosten voor de transportakte, makelaarskosten en kosten voor een bouwkundige keuring, taxatie en bankgarantie. Houd er rekening mee dat je wel de notariskosten betaalt voor de hypotheekakte, net als advies- en bemiddelingskosten en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Kosten koper: bespaar op de makelaar

Besparen op de kosten koper? MKLR. vergelijkt makelaars bij jou in de buurt en doet je een persoonlijk voorstel. Vul jouw e-mailadres in en ontvang het beste aanbod, waaruit je zelf kiest wie er contact met je mag opnemen