Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Huis bezichtigen? 5 tips van makelaars!

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Huis bezichtigen? 5 tips van makelaars!

Heb je de woning van je dromen gevonden op Funda? Dan is het tijd om het huis te bezichtigen. Zo’n eerste date met je potentiele nieuwe woning is best een spannend moment. Er hangt veel vanaf en je wilt niets over het hoofd zien. Hoe houd je je hoofd koel tijdens een huis bezichtiging en waar moet je op letten? Wij vroegen de makelaars op ons platform naar hun ultieme tips. Zo ontdek je of het echt ware liefde is.

Huis bezichtiging tip 1: bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je dus goed voor op een bezichtiging. Natuurlijk weet je wat zoekt in een huis, maar zet je eisen en wensen eens op papier. Is voldoende opbergruimte voor jou een must? Of kan je echt niet zonder bad? Maak een checklist van punten die voor jou belangrijk zijn en neem die mee naar de bezichtiging. Zo kom je goed beslagen ten ijs.

Tip 2: kijk zelf rond

Vaak word je bij een huis bezichtiging rondgeleid door de verkoopmakelaar. Prima natuurlijk, maar vergeet niet dat je ook zelf mag rondkijken. Neem de tijd om na de rondleiding zelf nog even door het huis te lopen. Kijk goed naar de details en laat de verschillende ruimtes rustig op je inwerken. Let ook goed op de ligging van de tuin of het balkon. Wanneer heb je zon? En staat er geen grote boom in de weg die de zon tegenhoudt? Tot slot is het altijd handig om een meetlint mee te nemen naar een bezichtiging. Zo kun je direct opmeten of die grote kast wel in de slaapkamer past.

Tip 3: maak foto’s

Natuurlijk heb je de professionele Funda-foto’s van het huis gezien, maar maak tijdens de bezichtiging ook foto’s met je telefoon. Vaak scheppen je eigen foto’s een realistischer beeld. Leg details of andere belangrijke aspecten van de woning zelf vast. Zo kun je de foto’s na afloop nog eens rustig bekijken of delen met vrienden of familie.

Tip 4: stel kritische vragen

Het is belangrijk om altijd kritisch te blijven, juist als je overloopt van enthousiasme. Stel daarom kritische vragen tijdens de bezichtiging. Een verkoper heeft meldingsplicht, dit betekent dat hij of zij (verborgen) gebreken moet melden aan de koper. Vragen die je kunt stellen zijn: hoe oud is de cv-ketel, hoe gehorig is het huis en wat is de staat van het schilderwerk? Maak van tevoren een lijstje zodat je niets vergeet.

Tip 5: bezichtig de buurt

Bij een huis bezichtiging hoort ook een buurt bezichtiging. Neem de tijd om voor of na de bezichtiging van het huis een rondje door de buurt te lopen. Proef de sfeer, check de ligging en bekijk de voorzieningen. Is de buurt kindvriendelijk? Voel je je veilig? Hoeveel geluidsoverlast is er van verkeer? En is er voldoende parkeergelegenheid?

Extra tip: op ruimtelijkeplannen.nl kun je de bestemmingsplannen voor de buurt bekijken. Zo weet je direct welke plannen de gemeente heeft met de wijk en kom je niet voor verrassingen te staan.

Huis bezichtigen als een pro!

Met deze tips haal je het meest uit de bezichtiging van je potentiele droomhuis! Ben je het huis van je dromen nog niet tegengekomen? Dan kan het inschakelen van een aankoopmakelaar uitkomst bieden! Op MKLR.nl vind je de beste aankoopmakelaars in jouw buurt.