Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Huis kopen

Anouk Endert
Geschreven door
Anouk Endert
Huis kopen

Een huis kopen is een leuke én belangrijke gebeurtenis in je leven! Is het voor jou de eerste keer dat je een huis gaat kopen, dan komt er veel op je af. Koop je een volgend huis, dan weet je al een beetje waar je mee te maken krijgt. Maar in beide gevallen: een huis koop je niet iedere dag. MKLR denkt daarom met je mee, van droom naar aankoop!

De beslissing: een huis kopen of niet?

Als je huurt of nog geen eigen woning hebt, gaat er veel veranderen als je je eerste huis gaat kopen. Zet de voors en tegens op een rijtje en denk goed na over je eigen situatie. Wat weegt voor jou het zwaarst?

Voordelen:

  • je kunt een huis naar je eigen wens inrichten of verbouwen
  • je kunt vermogen opbouwen voor de toekomst

Nadelen:

  • je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je huis
  • er komen allerlei verzekeringen en belastingen kijken bij een koophuis: denk aan de opstalverzekering en heffingen van gemeente en waterschap
  • je bent minder flexibel, je kunt niet zomaar verhuizen
  • vermogen opbouwen is zeker mogelijk – maar je huis kan ook in waarde dalen, waardoor je juist vermogen verliest
  • je krijgt een hypotheek, waarvan de rente nog kan dalen of stijgen: de woonlasten zijn niet altijd vooraf duidelijk

Heb je al eerder een huis gekocht en overweeg je nu een volgend huis te kopen, dan weet je wat het inhoudt om huiseigenaar te zijn. Maar dan spelen weer andere vragen:

  • kan ik mijn huis goed verkopen?
  • hoeveel houd ik dan over om een ander huis te kopen?
  • als ik een nieuw huis koop, ga ik er dan op vooruit (qua ruimte, locatie, of misschien juist wel qua financiële armslag)?
  • zie ik een verhuizing en eventuele verbouwing zitten?

Iedere situatie is anders. Bedenk goed wat voor jou het zwaarst telt voor je beslist of het voor jou wel het beste is om een huis te kopen.

Wat voor huis kun je kopen?

Om te bedenken wat voor huis je kunt kopen, moet je weten welke financiële ruimte je hebt. Een huis financier je uit eigen vermogen en/of een hypotheek. Welk bedrag kun je bij elkaar krijgen en wat betekent dat voor je maandlasten?

Online kun je een eerste indruk krijgen van je financieringsruimte en de maandlasten die daarbij horen, bijvoorbeeld op een platform als Hypotheek Rentetarieven. Realiseer je wel dat je niet alle bijkomende kosten kunt meefinancieren. Een verbouwing of meerwerk kun je soms laten meefinancieren, maar notaris- en taxatiekosten moet je zelf betalen.

Wanneer je precies wilt weten hoeveel financiële ruimte je hebt om een huis te kopen, is het verstandig onafhankelijk advies in te winnen. Een hypotheekadviseur kent alle mogelijke constructies en hypotheekvormen en vergelijkt de verschillende hypotheekaanbieders tot de beste aanbieding voor jou op tafel ligt.

Klaar om te kopen? Op zoek naar je ideale woning!

Ben je klaar om een huis te kopen? Dan ga je op zoek! Natuurlijk zoek je op Funda, eventueel met een zoekopdracht met jouw specifieke wensen voor je nieuwe woning. Heerlijk overal binnenkijken en wegdromen bij de mooiste huizen. Ook een hele mooie manier om helder te krijgen wat financieel haalbaar is. Ga je voor je favoriete buurt, die misschien wat duurder is dan die buurt daar vlak naast, kies je voor een kant en klaar huis of is opknappen beter haalbaar? Zo vormen je gedachten zich over welk huis je zou willen en kunnen kopen.

Maar het kan ook zo zijn dat je er niet uit komt. Je hebt een huis in je hoofd, maar kunt het niet vinden. Misschien is het huizenaanbod wel heel groot. Of weet je wel wat je wilt, maar zijn de huizen zo snel weg dat je er haast niet tussen komt. Of is je zoekgebied heel breed, met een wens als ‘een boerderij in Brabant’. In zulke gevallen kan een aankoopmakelaar je helpen.

Een goede aankoopmakelaar luistert naar jouw wensen en zoekt mee. Een aankoopmakelaar kan het ook aangeven als het goed is om je woonwens iets aan te passen. Denk aan een iets andere locatie, overweeg een huis te kopen waar nog geen haard in zit maar die je zelf kunt laten plaatsen, of kijk of je een uitbouw of dakkapel kunt plaatsen in dat prachtige huis dat je eigenlijk net te klein vindt.

MKLR helpt je de beste makelaars te vinden. Makelaars die echt gespecialiseerd zijn in jouw type woning. Of het nu gaat om het kopen van een starterswoning of een miljoenenpand, in de grote stad of op het platteland. MKLR zoekt met je mee en informeert jou over de beste makelaars voor jouw situatie. Je kiest zelf met wie je in contact wilt komen.

Wanneer je een paar makelaars op het oog hebt, kun je je woonwens, de zoekstrategie en het courtage doornemen. Als je ook een eigen huis wilt verkopen, kun je overwegen dezelfde makelaar te vragen als verkoopmakelaar voor je huidige woning. Dat scheelt je vaak in de kosten.

Maak pas een keuze als je het totaalplaatje kent. Natuurlijk moet het courtage goed zijn, maar het is minstens zo belangrijk om vertrouwen te hebben in de makelaar en de voorgestelde strategie.

Van huizen kijken naar kopen

Het kan een week duren, het kan soms wel jaren duren, maar op een dag kom je je droomhuis tegen. Op internet, of je liep erlangs en zag een bord in de tuin. Wat nu?

1. Kijken

Je begint met bezichtigen. 1 keer. 2 keer. Soms wel 3 keer. Heeft het huis de mogelijkheden die je zoekt, of kun je het zo aanpassen dat het die krijgt? Is de buurt prettig? Een huis kopen draait vooral om gevoel. Soms moet je even door wat dingen heen kijken, maar het draait erom: zie je jezelf in dit huis wonen?

2. Vergelijken

Als je een huis koopt, neem je een beslissing voor jaren. Je wilt echt zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Daarom is het verstandig huizen te vergelijken, ook als je denkt je droomhuis al gevonden te hebben. Maak een bewuste keuze voor wel of niet een opknapper, een betere locatie maar minder ruimte in huis: weet wat je kunt kopen voor je geld.

3. Denken

Er is weer een hoop om over na te denken. Financieel: past het binnen budget, ook met de aanpassingen die je nog zou willen doen? Locatie: is de buurt goed, zit er een school voor de kinderen in de buurt, wat is de reistijd naar je werk? Toekomst: kun je langere tijd hier blijven? Overweeg alle punten die voor jou van belang zijn.

Ook is dit de fase waarin je moet nadenken over eventuele verbouwingen, restauraties en vergunningen. Denk na over de financiële haalbaarheid van je plannen en de vraag of de gemeente je toestemming zal geven alles uit te voeren.

4. Bieden

Wil je het huis echt graag kopen? Dan moet je gaan bieden! Een ingewikkeld spel, helemaal afhankelijk van de woningmarkt en de vraag hoe graag je het huis wilt hebben.

Enkele vragen die meespelen:

  • staat het huis al lang te koop?
  • zijn er veel kapers op de kust?
  • is de vraagprijs marktconform?

Dit alles bepaalt hoe makkelijk of moeilijk het is een huis te kopen. In een rustige markt is een bod onder de vraagprijs heel normaal, in een oververhitte markt kan je zomaar gevraagd worden je bod bij inschrijving te plaatsen, waarbij je vaak nog een eind boven de vraagprijs eindigt.

Maar een bod is meer dan alleen een bedrag. Ook andere aspecten kunnen de verkoper motiveren om het huis aan jou te verkopen. Dat kan zitten in de datum van oplevering, het overnemen van roerende zaken, het laten vallen van het recht op een bouwtechnische keuring of een voorbehoud van financiering. Waar je kunt meebewegen met de verkoper, kun jij je onderscheiden van andere kapers op de kust.

Een aankoopmakelaar kent dit spel als zijn broekzak. Dat geeft je de zekerheid dat je geen onverantwoorde beslissingen neemt in je wens het huis te kopen en uitkomt op de prijs die echt nodig is om het huis in je bezit te krijgen.

5. Na de koop

Is je bod geaccepteerd? Hoera! Nu heb je de tijd om alles werkelijk te regelen. Van notaris en bouwtechnische keuring tot verzekering en financiering. Na het tekenen van het contract kun je onder bepaalde voorwaarden nog steeds van de koop afzien. Bij Vereniging Eigen Huis lees je precies hoe het zit met de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Je aankoopmakelaar kan je hier ook in begeleiden. Maar als het goed is… komt het zover niet. Je droomhuis is gekocht, gefeliciteerd!

Meer tips om een eigen huis te kopen vind je in onze blog. De gecertificeerde makelaars van MKLR helpen je graag verder!