Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Wat doet een aankoopmakelaar?

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Wat doet een aankoopmakelaar?

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? Veel mensen die een huis willen kopen stellen zichzelf deze vraag. Zeker nu de huizenmarkt krapper is dan ooit. Maar wat doet een aankoopmakelaar precies? Wat zijn de kosten? En kun je echt niet zonder? Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.

De huizenmarkt in 2020

De woningmarkt zit nog steeds muurvast. Het aanbod is klein en de vraag groot. En de verwachting is dat de prijzen ook in 2020 weer gaan stijgen. Een woning kopen wordt dus een steeds grotere uitdaging. Waarschijnlijk zakt de moed je in de schoenen als je voor de zoveelste keer achter het net vist. Of weer de 30e in de rij bent bij een bezichtiging. Dan kan een aankoopmakelaar uitkomst bieden.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het aankopen van een huis. Maar wat betekent dat in de praktijk? Een aankoopmakelaar kent de huizenmarkt als zijn broekzak en weet precies wat er te koop is. Vaak nog voordat een huis op Funda staat. Dat kan net het verschil maken in deze overspannen markt. Heb je het huis van je dromen gevonden? Dan voert een aankoopmakelaar voor jou de onderhandelingen. Hij kent de spelregels van het onderhandelen door en door en geeft advies over de juiste strategie en een reëel bod. Als je bod geaccepteerd is, helpt een aankoopmakelaar je met het controleren van het voorlopig koopcontract en ander bijkomend papierwerk.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Dat verschilt per aankoopmakelaar. Veel makelaars werken met een courtage: een vergoeding in de vorm van een percentage van de aankoopsom van de woning. Gemiddeld is dat 1 tot 2%. Er zijn ook aankoopmakelaars die een vaste prijs rekenen voor hun diensten. En dan is er nog het prestatietarief. Dit tarief bestaat uit een basistarief en een bonus over wat de aankoopmakelaar voor jou van de vraagprijs af kan krijgen. Het is daarom verstandig om altijd vooraf offertes te vergelijken van een aantal aankoopmakelaars.

Een aankoopmakelaar inschakelen, is het echt nodig?

Een aankoopmakelaar is geen absolute must. Je kunt zelf Funda in de gaten houden, bezichtigingen inplannen en onderhandelingen voeren. Bovendien scheelt het je veel geld. Maar een huis kopen kost ook heel veel tijd en energie. Dan kan een aankoopmakelaar je veel werk uit handen nemen. Bovendien kan een aankoopmakelaar voor jou net het verschil maken in deze oververhitte huizenmarkt. Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of de voordelen van een aankoopmakelaar opwegen tegen de kosten.

Meer weten over de tarieven en diensten van aankoopmakelaars? Begin met vergelijken! Op MKLR.nl ontvang je in drie stappen vier vrijblijvende offertes.