Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Wonen in een tiny house: wat kost dat?

Zoe de Goede
Geschreven door
Zoe de Goede
Wonen in een tiny house: wat kost dat?

Het is de droom van velen: wonen in een tiny house. Om de rust (ze staan vaak op plekken met veel groen), om de vrijheid (ze zijn verplaatsbaar) en omdat het lekker goedkoop is, of toch niet?

Bouw van een tiny house (€20.000 – €85.000)

De grootste kosten bij de bouw van een Tiny House zijn de trailer (ongeveer €3500) en de off-grid installaties, zoals zonnepanelen, een kachel etc. Natuurlijk lopen de kosten voor bouwmaterialen ook hoog op. Gebruik van gerecycleerde materialen kan de kosten dekken, maar dit is niet gemakkelijk. De maten in je tiny house zijn niet standaard, dus je kan niet zomaar elke keuken plaatsen. Om de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten, zal het dus nodig zijn om sommige materialen op maat te bestellen. Een oplossing hiervoor is het Tiny House bouwpakket Fri:dom, verkrijgbaar vanaf €16.800.

Tijd kost geld…

Niet enkel materialen, maar ook tijd en ruimte kosten geld. Je betaalt voor de bouwplaats en eventuele manuren, dit loopt op hoe langer het duurt. Bouw je zelf? Dan spaar je natuurlijk enorm uit op het kostenplaatje, maar zal het proces ook langer duren en moet je eventuele fouten incalculeren. Ben jij niet zo handig? Dan kan het slim zijn om in zee te gaan met een professional. In Nederland zijn tientallen innovatieve architecten bezig met het ontwerpen en bouwen van slimme en originele Tiny Houses.

  • Porta Palace op wielen van de Woonpioniers (€15.000, casco)
  • Indigo-huisje met verschillende modules van bio-based materiaal (€52.000)
  • Hermit Houses, bestaande uit verschillende modules
  • Laten bouwen op maat door Studio Walden (ongeveer €50.000)
  • Laten bouwen op maat door Ties Bosman (ongeveer €50.000)
  • Wikkelhouse, gemaakt van samengeperst karton (€50.000-€85.000)

Kijk eens op Tiny House Store, waar zowel kant-en-klare tiny houses als bouwmaterialen te koop aangeboden worden.

Plaatsing van je tiny house

Het moeilijkste is een plek vinden waar je tiny house mag staan. Verschillende gemeentes staan open voor groepen mensen die hun huisjes op een braakliggend terrein willen plaatsen. Om je aan te sluiten bij zo’n groep, kan je lid worden van de Facebookgroep Tiny House Nederland. Dit is relatief goedkoop (vaak betaal je enkel een symbolische som geld per maand), maar er zitten haken en ogen aan. Het kost namelijk veel tijd om zo’n project van de grond te krijgen; je moet talloze bezoeken aan de gemeente afleggen. Ook zijn deze plekken meestal tijdelijk.
Wil je het anders doen? Dan kan je je tiny house ook op particuliere grond plaatsen. Het handigste is in de achtertuin van vrienden of familie. Die moeten dan een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een tuinhuis of een stacaravan. Misschien ken je een boer die wat grond over heeft en deze voor een klein prijsje wilt verhuren? Je kan je tiny house ook op een camping plaatsen, maar dit is een stuk duurder. Daarnaast kan je op de meeste campings enkel in het zomerseizoen verblijven en zal je in de winter ander onderdak moeten vinden.

  • Braakliggend terrein met woongroep (€100/maand)
  • Stuk grond bij boer (€150/maand)
  • Kavel op camping (€200-€300/maand)
  • Achtertuin familie/vrienden (€0?)
Compleet zonnepanelenpakket van de Tiny House Store

Water en elektriciteit

Basisbehoeftes zoals water, elektriciteit en riolering zijn niet vanzelfsprekend in een Tiny House. Wil je een volledig zelfvoorzienend huisje bouwen, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Er bestaan ingenieuze systemen om regenwater op te vangen en filteren. Zonnepanelen op het dak kunnen voldoende elektriciteit genereren (€4.929-€11.502), een composttoilet (€500-€850) kan het gebrek aan riolering opvangen en met een goede kachel is je huisje zo warm. Je kunt ook een compleet Tiny House off-grid pakket op maat laten maken, de prijs is dan afhankelijk van je behoeftes.
Je kan er ook voor kiezen om je huisje slechts gedeeltelijk off-grid te maken. Als je op een camping staat, kan je bijvoorbeeld aansluiten op de elektriciteits- en watertoevoer van de camping. Als je op privé-terrein staat, kan je water en elektriciteit laten aansluiten op het woonhuis, en een bijdrage (ongeveer €30 per maand) aan de eigenaren betalen. Sta je op een braakliggend terrein, dan moet je volledig zelfvoorzienend zijn.

Belastingen en verzekeren van een tiny house

Een inboedelverzekering en een opstalverzekering zijn slim, maar niet verplicht. Hiervoor kan je terecht bij Oom-verzekeringen, beide verzekeringen kosten samen ongeveer €55 per maand. Is je tiny house gebouwd op wielen, dan is een WA-verzekering verplicht. Deze dekt schade aan derden tijdens vervoer. Laat je je huis vervoeren door een transportbedrijf, dan moet dit bedrijf hiervoor verzekerd zijn.

Staat je tiny house ingeschreven als caravan of vakantiewoning? Dan betaal je in Nederland vermogensbelasting op een ‘tweede woning’, een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Voor een tiny house dat €60.000 waard is, betaal je ongeveer €600 per jaar. Is het huisje aangesloten op de riolering? Dan betaal je ook rioolheffing. Dit is afhankelijk van de gemeente waar je staat en het aantal bewoners van het huis, maar ligt tussen de €150 en €300 per jaar. Ben je aangesloten op het waternetwerk van een woonhuis? Dan kan het zijn dat je ook moet bijdragen aan de waterschapsbelasting.

MKLR helpt je bij het aankopen en verkopen van een tiny house. Wij vinden de beste partij voor jou.