Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Je huis verkopen: de 5 belangrijkste vragen

Anouk Endert
Geschreven door
Anouk Endert
Je huis verkopen: de 5 belangrijkste vragen

Je huis verkopen is een grote beslissing. Want een huis is over het algemeen je grootste bezit. Wil je wel gaan verkopen? En zo ja, hoe pak je het aan? Deze 5 belangrijkste vragen helpen jou op weg naar een goede verkoop!

1. Wat is mijn huis waard?

Als je erover denkt om je huis te verkopen, dan is vaak de eerste vraag: wat is mijn huis waard? Want pas dan kun je inschatten of dat leuke boerderijtje, een huis met een extra kamer of een fijne flat haalbaar is.

De verkoopwaarde van je huis hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • de woningmarkt
  In een krappe woningmarkt zul je weinig moeite hebben je huis tegen een mooie prijs te verkopen. De huizen kunnen weg vliegen, soms zelfs met overbiedende kopers. Een heerlijke positie als verkoper! Maar in een slechtere tijd kan het een flinke uitdaging zijn je huis te verkopen.
 • de huizenprijzen in je buurt
  Je hebt vast al op Funda rondgekeken, wat de vraagprijzen in de buurt zijn. Via het Kadaster kun je daarnaast tegen een kleine vergoeding de WOZ-waardes of verkoopprijzen in een postcodegebied van de afgelopen jaren opvragen. Dat geeft je een indruk van de marktwaarde van jouw huis. Maar… toch ook weer niet. Want zijn die huizen wel exact hetzelfde als de jouwe? Zat er misschien een leuke extra badkamer op zolder? Hoe was de woningmarkt toen? Het is niet af te leiden aan alleen die cijfers.
 • de staat van je huis
  Is je huis helemaal kant en klaar of moet er veel aan gebeuren? Probeer objectief te kijken naar de keuken die je zelf altijd prima vond: zou hij voldoen aan de wensen van de volgende koper of moet hij eigenlijk vervangen worden? Een huis waar veel aan moet gebeuren vraagt behalve een investering ook de bereidheid om te verbouwen.
 • de tijd die je hebt om je huis te verkopen
  Hoeveel tijd je hebt, is ook van invloed op je vraagprijs. Kun je wachten tot een gunstig moment in het jaar, na de zomer of de feestdagen? Of moet je je huis vooral snel verkopen en ga je voor een scherpe vraagprijs?

Een verkoopmakelaar kan je helpen de waarde en juiste vraagprijs voor je woning te bepalen. Lokale makelaars kennen de markt in jouw omgeving en weten waar kopers naar op zoek zijn. Een gratis waardebepaling door een makelaar in de buurt kan je dan ook helpen bij deze eerste stap. Een financieel adviseur kan vervolgens meedenken over de mogelijkheden die je bij de verwachte verkoopwaarde hebt.

2. Verkoop ik mijn huis zelf of met een verkoopmakelaar?

Heb je de knoop eenmaal doorgehakt om je huis te gaan verkopen, dan wil je aan de slag. Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden om zelf je huis te verkopen. Veel goedkoper dan zo’n dure makelaar en je kunt gewoon op Funda komen, dus waarom zou je dat niet doen?

Als je overweegt zelf je huis te verkopen, denk dan goed na over de volgende punten:

 • de foto’s
  Plaatjes verkopen! Bij slechte foto’s wordt je huis zó weer weggeklikt. De foto’s die je met je telefoon maakt zijn vaak van een heel ander niveau dan de foto’s van een professionele fotograaf. Donker, een onduidelijke hoek, te volle ruimtes: op Funda zijn de eigen genomen foto’s vaak makkelijk te herkennen.
 • de verkooptekst
  Met je verkooptekst geef je mensen een eerste rondleiding in je huis. Je maakt duidelijk welke ruimtes er zijn en welke mogelijkheden het huis biedt. Een goede tekst kan mensen over de streep trekken om te komen kijken.
 • het rondleiden van kijkers
  Kijkers willen graag op een objectieve manier rondgeleid worden, zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze op bezoek zijn in jouw huis. Er kunnen uiteenlopende vragen gesteld worden, van verbouwingsmogelijkheden en vergunningen tot gemeenteplannen. Misschien komen er ook wel negatieve opmerkingen over je huis. Vraag jezelf af of het je lukt alle vragen goed te beantwoorden en geïnteresseerden vriendelijk maar zakelijk te woord te staan.
 • onderhandelen met mogelijke kopers
  Komt er een bod? Hoera! Maar nu is het zaak te onderhandelen. Dat is een lastig spel, zeker als je eigen financiën op het spel staan. Hoe pak je het aan? Tot hoe ver kun je gaan? Je wilt natuurlijk je woning verkopen, maar je wilt toch ook zeker weten dat je de juiste prijs ervoor krijgt.
 • de juridische afwikkeling
  Ontbindende voorwaarden, erfpacht, publiekrechtelijke beperkingen – er komt ook juridisch gezien nogal wat bij kijken om je huis te verkopen! Weet je zeker dat je deze kennis in huis hebt?

Een verkoopmakelaar kan je dit allemaal uit handen nemen. Die expertise kost wat, maar dat betaalt zich over het algemeen uit met meer bezichtigingen, een goede verkoopstrategie, een sterke onderhandeling – en uiteindelijk een betere verkoopprijs.

3. Hoe kies ik een goede verkoopmakelaar?

Ga je je huis verkopen met een verkoopmakelaar, dan is de volgende keuze: wie neem je? Bekenden die onlangs hun huis verkocht hebben kunnen je wellicht op weg helpen met hun ervaringen. MKLR helpt je daarnaast de beste makelaars in jouw omgeving te vinden. Makelaars die echt gespecialiseerd zijn in jouw type woning. Of het nu gaat om de verkoop van een starterswoning of een miljoenenpand, in de grote stad of op het platteland. MKLR zoekt met je mee en informeert jou over de beste makelaars voor jouw situatie. Je kiest zelf met wie je in contact wilt komen.

Wanneer je een paar makelaars op het oog hebt, kun je ze uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Speel open kaart en meld dat je je keuze nog niet gemaakt hebt. Je kunt het huis laten zien, de waarde en verkoopstrategie bespreken en het courtage doornemen. Als je ook een nieuw huis wilt kopen, kun je overwegen dezelfde makelaar te vragen als aankoopmakelaar voor je nieuwe woning. Dat scheelt je vaak in de kosten.

Maak pas een keuze als je het totaalplaatje kent. Natuurlijk moet het courtage goed zijn, maar het is minstens zo belangrijk om vertrouwen te hebben in de makelaar en de voorgestelde strategie.

4. Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Het huis gaat in de verkoop, laat die kijkers maar komen! Natuurlijk laat je je huis van zijn beste kant zien. Dus voor de fotograaf komt begin je al.

Wat jij kunt doen om je huis klaar te maken voor de verkoop:

 • Ruim op!
  Een rommelig huis vol rondslingerende spullen van de kinderen en krabpalen verkoopt een stuk minder goed dan een fris, net huis. Berg zoveel mogelijk op in kasten, maak een ritje naar het stort (scheelt je straks ook weer bij het verhuizen) en sla desnoods tijdelijk wat spullen elders op. Persoonlijke spullen zet je even uit zicht.
 • Doe die achterstallige klusjes.
  Kijk kritisch naar je eigen huis. Schilder dat muurtje met vlekken, leg eindelijk toch die plintjes, zet wat nieuwe planten in de tuin. Zo geef je kijkers een positief gevoel over je huis.

Zet bij bezichtigingen nog even een stapje extra. Die versgebakken appeltaart hoeft echt niet, maar maak schoon, ruim de losse spullen weer even op, zet de kattenbak buiten en zorg voor verse bloemen op tafel. Een warm gevoel helpt je je huis goed te verkopen.

5. Wat kan ik nog meer doen om mijn huis te verkopen?

En dan is het zover: je woning staat te koop! Gaat het nu allemaal vanzelf? Misschien. Maar je kunt zelf zeker ook nog een duwtje in de goede richting geven.

Tips om zelf bij te dragen aan de verkoop van je huis:

 • Zegt het voort!
  Vertel je buurtgenoten dat je je huis gaat verkopen. Wie weet hebben zij wel kennissen die al jaren dolgraag in de buurt willen komen wonen.
 • Gebruik social media.
  Je kunt de link van Funda delen op Facebook en WhatsApp-groepen en je vrienden vragen het weer door te delen. Niet iedereen zit dagelijks op Funda, dus doe wat je kunt om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
 • Probeer flexibel te zijn.
  Kom je tot een onderhandeling? Probeer waar mogelijk mee te bewegen met de wensen van de koper. Misschien kun je iets eerder of later je huis opleveren. Of zit er financieel wat ruimte om een koper tegemoet te komen. Of kun je een koper blij maken door hem tegemoet te komen met roerende zaken. Gelukkig adviseert je makelaar je hierin.

Meer tips om je huis te verkopen vind je in onze blog. De gecertificeerde makelaars van MKLR helpen je graag verder!