Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Zelf je huis verkopen in 10 stappen

Annelies ludwig-Kaan
Geschreven door
Annelies ludwig-Kaan
Zelf je huis verkopen in 10 stappen

Als je een makelaar inschakelt om je huis te verkopen, zijn daar natuurlijk kosten aan verbonden. Bij sommige makelaars betaal je courtage, bij anderen betaal je een vast tarief voor hun diensten. Wil je op de makelaarskosten besparen en denk je dat je je huis ook prima zelf kunt verkopen? Bijvoorbeeld omdat je in een zeer populaire wijk woont, of omdat de huizen in jouw straat ook allemaal heel snel verkocht worden? Zet dan in ieder geval deze tien stappen.

1. Bereid je goed voor

Of je nou met of zonder de hulp van je makelaar je huis verkoopt, een goede voorbereiding is het halve werk. Het kan de waarde van je huis zelfs flink verhogen! Ontdek wat je sowieso moet doen voordat je huis in de verkoop gaat.

2. Bepaal de juiste vraagprijs

Wat is je huis waard? Of anders gezegd: wat wil je dat je huis oplevert? Voordat je je huis in de verkoop zet, is het zaak de juiste vraagprijs te bepalen. Een reële vraagprijs, die past bij de waarde van je huis. Niet zo hoog dat hij potentiële kopers afschrikt, maar ook zeker niet te laag natuurlijk.

Maar hoe bepaal je nou de juiste prijs? De werkelijke waarde komt namelijk niet altijd overeen met de WOZ-waarde van je huis, maar hangt van heel veel factoren af. Ontdek hier hoe je de juiste vraagprijs bepaalt.

3. Maak perfecte foto’s

Voor vrijwel iedere koper begint de zoektocht naar een nieuwe woning online, op sites als Funda.nl. Een goede presentatie van je woning is daarom essentieel. En waar kijkt iedereen dan als eerste naar? Juist, de foto’s. Zorg daarom voor een professionele fotoshoot, waarbij je in ieder geval op de volgende zaken let:

  • Zorg voor een opgeruimd huis
  • Zorg voor goed licht (donkere foto’s ogen veel somberder dan frisse, lichte foto’s)
  • Zet hier en daar een bloemetje of een plant neer (niet te veel)
  • Haal persoonlijke spullen zoals fotolijstjes weg
  • Maak ook foto’s van de omgeving. Waar kijk je op uit, aan de voor-en achterkant?
  • Denk ook aan 360°’-foto’s, goede plattegronden (2D en 3D) en eventueel een video
  • Kies met zorg je eerste – uitgelichte – foto, die direct in beeld komt.

Meer tips? Lees hier hoe je de perfecte fotoshoot voor de verkoop van je huis regelt. En trap niet in deze 16 veelgemaakte fouten in woningfotografie!

4. Schrijf een goede verkooptekst

De verkooptekst en de foto’s vormen eigenlijk samen jouw verkoper. Als die twee niet het juiste verhaal vertellen, komt er geen mens langs voor een bezichtiging. Zorg dus dat je verkooptekst sprankelt en mensen verleidt om je huis te komen bekijken. Dat begint al met een goede titel die de pluspunten van je huis vertelt. Bijvoorbeeld: ‘Op toplocatie gelegen kant-en-klare villa met een verrassend ruime tuin’.

Meer weten? Binnenkort lees je hier onze tips voor het schrijven van een goede verkooptekst .

5. Presenteer je woning 

Als je tekst, foto’s en plattegronden klaarstaan en je vraagprijs is bepaald, kun je je woning aan de wereld presenteren. Hier komt wel meteen een groot nadeel van zelf je huis verkopen om de hoek kijken, want als particulier kun je je huis niet op een site als Funda zetten. Wat je wel kunt doen is zelf een eenvoudige site maken, waar je vervolgens vanuit social media naartoe kunt linken.

Veel makelaars presenteren woningen niet alleen online, maar maken ook verkoopbrochures. Je kunt overwegen een flyer te maken en die op strategische locaties op te hangen of neer te leggen, zoals in de supermarkt, de sporthal of de bibliotheek.

6. Laat de wereld weten dat je huis te koop staat

Via social media kun je aan heel veel mensen laten weten dat jouw mooie huis te koop staat. Facebook, Instagram en Twitter lenen zich hier perfect voor, maar ook LinkedIn kun je hier prima voor  gebruiken. Deel de link naar jouw woning in je netwerk, en vraag je vrienden en volgers of zij de link ook in hun netwerk willen delen. Zo creëer je al snel een enorm sneeuwbaleffect.

Ook heel belangrijk: schrijf een goede begeleidende tekst in je post. Plaats niet klakkeloos de link naar je huis erin zonder begeleidend berichtje erbij, maar schrijf een tekst die jouw volgers nieuwsgierig maakt en ze verleidt om op de tekst te klikken. 

Via social media kun je eventueel ook advertenties plaatsen. Voor een relatief klein bedrag kun je je huis dan onder de aandacht van een heel gericht publiek brengen.

7. Houd je emoties buiten de deur tijdens bezichtigingen

Eerlijk is eerlijk, het is best spannend om potentiële kopers rond te leiden in je eigen huis. Wanneer je trots je huis laat zien, zullen sommige kijkers heel enthousiast reageren, maar anderen zullen misschien juist veel kritiek leveren. Al was het alleen maar om de prijs naar beneden te krijgen. Dat is niet altijd leuk en daar moet je tegen kunnen. Jouw emoties moeten echt even buiten de deur blijven.

Kun je je emoties niet zo makkelijk uitschakelen, dan is het waarschijnlijk slimmer om iemand anders de bezichtigingen en de onderhandelingen te laten doen. Daar komt nog bij dat sommige kopers het ook niet prettig vinden om de bezichtigingen te doen in het bijzijn van de eigenaar. Houd daar dus rekening mee.

Natuurlijk maak je je huis zo aantrekkelijk mogelijk als er kijkers komen. Je ruimt netjes op en zorgt dat je huis lekker ruikt. Een appeltaart bakken hoeft echt niet, en overal bloemen zetten is ook niet verstandig aangezien sommige mensen daar allergisch voor zijn. Maar het helpt al enorm als je je huis van tevoren even goed laat doorluchten.

8. Onderhandel totdat je de beste prijs hebt

Brengt een potentiële koper een bod uit? Dan begint het grote onderhandelingsspel. Ook dat is iets wat je moet kunnen. Je hoeft natuurlijk niet meteen akkoord te gaan met het openingsbod, maar je hoeft ook niet per se te proberen het onderste uit de kan te halen. Bedenk van tevoren wat je minimaal voor je huis wilt ontvangen én wanneer je je huis wilt overdragen, en ga dan in onderhandeling. De beste prijs is de prijs waarbij zowel jij als de koper tevreden mee bent.

Krijg je intussen een ander bod? Voor makelaars is het not done om met meerdere mensen tegelijk te onderhandelen. Maar voor particulieren ligt dat anders. Je kunt de onderhandelingen met de eerste bieder afbreken als je een betere kans krijgt, of je kunt de eerste bieder vragen om een uiterste bod uit te brengen. Je geeft hem dan als het ware een laatste kans.

9. Zorg voor een goede juridische afwikkeling

Is de deal rond? Dan is het belangrijk dat je ook de juridische afhandeling goed regelt. Dat begint natuurlijk bij een goed koopcontract, maar er komt nog meer bij kijken. Zoals publiekrechtelijke beperkingen, kettingbedingen en ontbindende voorwaarden. Lees je hier goed op in, want dit kan best ingewikkelde kost zijn, zeker bij erfpacht.

10. Bepaal of je de verkoop geheel of gedeeltelijk zelf wil doen

Wil je de verkoop volledig zelf doen om kosten te besparen? Dat kan, maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan. Zo kun je als particulier je huis niet op Funda zetten. Ook belangrijke aspecten als de taxatie van je woning, 360°-gradenfoto’s, 2D- en 3D-plattegronden en juridische documenten vragen om specifieke expertise. En ook als je dit allemaal zelf regelt, brengen ze in veel gevallen kosten met zich mee.

Denk daarom goed na in hoeverre je het proces volledig zelf wilt doen. Naast verkoopmakelaars die de hele verkoop voor je regelen, zijn er namelijk ook makelaars die je ondersteunen terwijl jij zelf je huis verkoopt. Zij bieden op verschillende gebieden hun expertise aan, waar jij naar wens gebruik van kunt maken. Zo bespaar je alsnog flink op je makelaarskosten, maar profiteer je wel van de expertise van een professionele makelaar.

Je huis verkopen: welke manier past het beste bij jou?

Volledig zelf je huis verkopen, je huis zelf verkopen mét begeleiding van de makelaar of toch liever het hele verkooptraject uitbesteden? Het kan allemaal. Bij MKLR. kun je precies aangeven wat jouw wensen zijn. Begin met vergelijken, en wij vinden voor jou de makelaar die het beste bij je past.