Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Zo maak je goede foto’s van je woning

Annelies ludwig-Kaan
Geschreven door
Annelies ludwig-Kaan
Zo maak je goede foto’s van je woning

Om je huis goed te verkopen, is een goede woningpresentatie van cruciaal belang. En waar kijkt iedere potentiële koper als eerste naar? Juist, naar de foto’s. Die moeten dus perfect zijn! Goede foto’s zorgen namelijk voor meer bezichtigingen. Schakel je een verkoopmakelaar in, dan zorgt die voor perfecte foto’s. Verkoop je zelf je huis? Met deze 12 tips maak je prachtige foto’s die zorgen dat je woning sneller verkocht wordt.

Met goede foto’s verkoop je sneller je woning

Vrijwel iedere huizenzoeker begint zijn zoektocht online. En hoewel een goede verkooptekst ook essentieel is, kijkt toch bijna iedereen éérst naar de foto’s. Spreken die niet direct aan, dan surfen mensen verder naar het volgende huis en kun je een bezichtiging wel vergeten. Gebruik je daarentegen hele mooie foto’s om je woning te presenteren? Dan leidt dat echt tot meer aanvragen voor een bezichtiging en zul je je woning sneller verkopen.

De foto’s waarmee je je woning presenteert, moeten vooral een goed en aantrekkelijk beeld van de ruimte geven. Dat is namelijk wat je verkoopt, en niet het interieur. Voor dat laatste geldt: less is more. Een goede fotoshoot begint dan ook met een goede voorbereiding.

1. Maak je huis verkoopklaar

Voordat je je camera erbij pakt, is het belangrijk dat je huis helemaal verkoopklaar is. Dat is niet alleen nodig voor de fotoshoot, maar ook voor de daaropvolgende bezichtigingen. Ruim je huis goed op en zorg dat het neutraal is ingericht. Verwijder zoveel mogelijk je persoonlijke spulletjes en zet kleine decoraties alvast in de berging. Heb je een tuin, zorg dan dat die er ook netjes bij ligt. Meer tips? Lees hier hoe je je huis in 4 stappen verkoopklaar maakt.

2. Voorbereidingen op de dag van de fotoshoot

Het verkoopklaar maken van je huis kun je natuurlijk al van tevoren doen. Maar op de dag zelf is het belangrijk om nog even met een extra kritische blik door je huis te lopen. Is alles netjes en schoon? Zijn de vloeren vrij en hangen de gordijnen recht? Heb je over de styling nagedacht? Lees ‘Zo bereid je je huis voor op de fotoshoot’ voor meer tips.

3. Zorg voor goed licht

De juiste belichting is cruciaal voor een goede foto. Plan je fotoshoot daarom het liefst op een zonnige dag, zodat er voldoende licht in je huis valt. Dat geeft meteen een veel fijner sfeertje. Donkere foto’s roepen vaak een somberder gevoel op.

Maak de foto’s sowieso bij daglicht en zorg dat alle gordijnen open zijn. In donkere ruimtes doe je een lamp aan. Probeer daarbij gebruik te maken van wit licht. Geel licht kan de kleuren vertekenen.

4. Gebruik een goede camera

Wil je de foto’s met je smartphonecamera maken? Het kán, maar wees echt kritisch op de kwaliteit van je foto’s. Is de camera niet goed genoeg, dan worden de foto’s donker, wazig of korrelig. Zulke foto’s verleiden absoluut niet tot doorklikken.

Zorg dus voor een goede camera. Beschik je daar niet over, schakel dan liever een professionele fotograaf in of regel professionele foto’s via een makelaar.

Veel fotografen en makelaars werken, zeker bij kleinere ruimtes, met een groothoeklens. Dat levert vaak prachtige foto’s op, maar let wel op dat de foto’s realistisch blijven. Als mensen je huis komen bezichtigen en ontdekken dat het veel kleiner is dan het op de foto leek, zijn ze teleurgesteld. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

5. Zorg voor de juiste instellingen

Heb je een goede camera, dan zul je die ook nog goed moeten instellen. Dat kan handmatig, als je een beetje handig met je camera bent, maar je kunt ook de automatische standen van je camera gebruiken. Experimenteer daar van tevoren mee, zodat je op de dag van de fotoshoot je camera makkelijk op de juiste instellingen kan zetten.

Wissel tijdens de fotoshoot liever niet van instelling, want dan loop je het risico dat je foto’s verschillende kleuren krijgen.

6. Zorg voor goede beeldverhoudingen en het juiste formaat

Maak het liefst ‘liggende’ foto’s; houd je camera horizontaal. Zo maak je brede foto’s van je woning, wat een gevoel van ruimte geeft. Maak je een detailfoto, dan kun je eventueel wel een staande foto maken.

Kies ook het juiste formaat. Je foto’s hoeven heus geen 10 MB te zijn, maar een te klein formaat is echt af te raden. Dan worden je foto’s wazig, en dat schrikt potentiële kopers af. 1024 pixels breed is een mooi formaat om aan te houden.

7. Neem veel verschillende foto’s

Neem flink wat foto’s, zodat je aan het eind van de fotoshoot de mooiste eruit kunt pikken. Fotografeer alle ruimtes vanuit verschillende hoeken, of vanaf andere hoogtes. Die foto’s zet je straks natuurlijk niet allemaal online, want niemand wil tien keer dezelfde foto maar net even anders zien. Je selecteert de mooiste.

Zorg dat je elke ruimte op de foto zet, in ieder geval je woonkamer, keuken, slaapkamer(s), badkamer, toilet en de buitenruimte. Zet ook de voor- en achterkant van je huis op de foto. En heeft jouw woning bijzondere details, zoals een glas-in-loodraam of een plafondornament? Maak daar dan een mooie detailfoto van.

Ook 360 gradenfoto’s doen het heel goed bij potentiële kijkers. Dit zijn panoramafoto’s waarbij helemaal rondom gefotografeerd is. Zo zie je de hele ruimte in één foto. Dat kan ook met je smartphonecamera, maar het is niet eenvoudig. Hier lees je hoe je zelf een 360 gradenfoto maakt. Maar je kunt dit natuurlijk ook aan een fotograaf of makelaar overlaten.

8. Houd je huisdieren buiten beeld

Niet iedere potentiële koper is fan van huisdieren. Houd je nieuwsgierige huisdier tijdens de fotoshoot dus op afstand. En zorg dat de kattenbak, hondenmand, vissenkom of hamsterkooi niet op de foto’s terechtkomt.

9. Selecteer de beste foto’s

Heb je alle foto’s gemaakt? Dan wordt het tijd om de mooiste uit te gaan kiezen. Op Funda mag je minimaal 10 en maximaal 30 foto’s plaatsen. Denk eraan dat de foto’s vooral moeten prikkelen om een bezichtiging aan te vragen. Je hoeft dus echt niet per se 30 foto’s te publiceren. Maar laat je bewust ruimtes weg in je woningpresentatie, dan kunnen mensen achterdochtig worden en bijvoorbeeld denken dat die ruimte nodig opgeknapt moet worden. Zorg dus dat je in ieder geval alle ruimtes in beeld brengt, en vergeet ook de buitenkant en tuin of balkon niet.

10. Foto’s nabewerken kan, maar hoeft niet

Heb je je mooiste foto’s geselecteerd, dan kun je nog overwegen om ze na te bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld de helderheid of het contrast nog iets aanpassen, of een foto bijsnijden. Knutsel echter niet te veel; voeg geen filters of effecten toe, en voeg ook geen teksten of pijlen toe aan je foto’s.

11. Zet je foto’s op de goede volgorde

Zodra je de beste foto’s hebt geselecteerd en eventueel nabewerkt, kun je ze in de juiste volgorde zetten. De eerste foto is enorm belangrijk! Die bepaalt namelijk of mensen doorklikken om jouw huis beter te gaan bekijken. Meestal toont de eerste foto de voorkant van het huis, en komen daarna pas de ruimtes ín huis. Zorg ervoor dat je hele woning in beeld is, liefst met wat blauwe lucht eromheen.

Daarnaast is het handig om de volgorde van de foto’s aan te laten sluiten bij je verkooptekst, zodat je als het ware een online rondleiding creëert. Bijvoorbeeld vanaf het moment van binnenkomst tot aan de zolder. Of begin bij de woonkamer (daar zijn de meesten toch het nieuwsgierigst naar), en loop daarna je huis door. En nogmaals: niemand wil steeds dezelfde foto zien. Zorg voor verschillende foto’s en zet daarmee de belangrijkste ruimtes in je huis in de spotlight.

12. Laat je inspireren

Je hoeft het wiel natuurlijk niet uit te vinden. Kijk vooraf goed rond op woningsites naar vergelijkbare huizen. Welke huizen spreken je meteen aan, en wát spreekt je dan aan? Dit biedt enorm veel inspiratie. Bovendien doe je misschien ook nog ideeën op over de inrichting.

Aan de slag met de fotografie van je woning

Een woning fotograferen klinkt misschien best makkelijk, want in tegenstelling tot een huisdier of een kind rent een huis niet weg. Maar er is wél veel om rekening mee te houden. En vaak worden steeds dezelfde fouten gemaakt (zoals deze 16 veelgemaakte fouten). Maak dus vooral gebruik van deze tips als je zelf de fotografie voor je woningpresentatie doet. En blijkt het toch lastiger dan gedacht? Schakel dan een professionele fotograaf of een makelaar in.

Benieuwd welke makelaar je het best kan helpen? MKLR.nl vergelijkt makelaars bij jou in de buurt en doet je een persoonlijk voorstel. Je kiest daarna zelf wie er contact met je mag opnemen.