Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Makelaar zoeken: zo maak je de beste keuze!

Kika Samson
Geschreven door
Kika Samson
Makelaar zoeken: zo maak je de beste keuze!

Je huis verkopen doe je niet elke dag. Daarom zoek je een goede makelaar om je te begeleiden. Een specialist die de markt door en door kent en die jouw woning voor de beste prijs verkoopt. Maar hoe kies je de beste makelaar voor de verkoop van jouw huis? Wij vertellen je waar je op moet letten bij het zoeken van een makelaar.

Ga niet blind af op je omgeving

Zodra je hebt besloten om je huis te verkopen, stromen de tips binnen. Je neef kent nog wel een goede makelaar. En ook je buurvrouw was heel erg tevreden over de verkoop van haar vorige huis. Natuurlijk is het goed om rond te vragen, maar ga niet blind af op de ervaringen van mensen in je omgeving. Want dat je buurvrouw tevreden was, betekent niet dat deze makelaar ook het beste bij jou past. Kijk dus altijd verder!

Waar moet jouw makelaar aan voldoen?

Bedenk voor je gaat zoeken waar jouw ideale makelaar aan moet voldoen. Zijn lage makelaarskosten voor jou doorslaggevend? Of zoek je een makelaar die echt alles voor je uit handen neemt? Vind je het belangrijk dat je makelaar bereikbaar is via Whatsapp? Of zoek je een makelaar die prachtige drone video’s maakt? Zomaar een aantal zaken om over na te denken.

Vergelijk verschillende makelaars

Heb je een wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om verschillende makelaars in jouw regio te vergelijken. Zoek op internet naar makelaars bij jou in de buurt en vergelijk prijzen en werkwijzen. Of maak het jezelf makkelijk en vind de beste makelaars in jouw omgeving op MKLR.nl. In vijf korte stappen ontvang je vrijblijvend vier offertes van makelaars die het beste bij jouw situatie passen.

Vergelijk tarieven van makelaars

Ok, je hebt een aantal makelaars op je lijstje staan. Nu ben je natuurlijk benieuwd naar de tarieven. Want wat kost een verkoopmakelaar eigenlijk? Dat verschilt per makelaar. De meeste makelaars werken met een courtage: een beloning in de vorm van een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. Gemiddeld ligt dit percentage tussen de 1 en 2 procent. Het uiteindelijke bedrag hangt af van de verkoopprijs. Je weet vooraf dus niet precies wat je betaalt. De meeste makelaars delen hun tarieven niet op hun website, vraag dus altijd offertes aan.

Kies een specialist in jouw markt

Prijs is belangrijk, maar kennis en ervaring is misschien nog wel belangrijker. Zoek altijd een makelaar die jouw regio door en door kent. Een lokale makelaar weet precies hoe je moet inspelen op het vraag en aanbod in jouw regio en beschikt over een netwerk van potentiele kopers. Woon je in een grote stad? Dan zijn er zelfs makelaars die gespecialiseerd zijn in bepaalde wijken. Vergeet ook niet om te kijken naar het type woning dat je verkoopt. Wil je een monumentale boerderij verkopen of een jaren ’30 woning? Zoek dan een makelaar die hier ervaring mee heeft.

Een makelaar zoeken doe je zo

Het zoeken van een goede makelaar begint bij het maken van een wensenlijstje en het vergelijken van makelaars in jouw regio. Vraag een aantal offertes aan en vergelijk prijzen, werkwijzen en specialisaties. En kies uiteindelijk de makelaar die het beste bij jouw situatie past. Succes met de verkoop van je woning!