Kies uit +3.000 makelaars
Menu

Verrassende voordelen van het werken met een makelaar

Naomi van Loon
Geschreven door
Naomi van Loon
Verrassende voordelen van het werken met een makelaar

Twijfel je of je een makelaar in moet schakelen? Velen vragen zich af of het nodig is vanwege de extra kosten die dat met zich meebrengt. Toch is het goed om te onthouden dat bij het kopen of verkopen van een huis altijd meer komt kijken dan alleen zoeken, onderhandelen en de deal sluiten. Het werken met een makelaar leidt weleens tot verrassende uitkomsten.

Vergelijk het met de overweging om wel of niet je boekhouding uit handen te geven. Zelf vind je makkelijk informatie over alles wat daarbij komt kijken. Natuurlijk scheelt het tijd en uitzoekwerk als je iemand inhuurt, maar dat valt nog te overzien. De boekhouder heeft echter niet alleen de nodige vakkennis, maar ook praktijkervaring, en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en regelingen. Op die manier levert het uitbesteden vaak meer op dan de kosten die je betaalt (makelaars worden vrijwel nooit vooraf betaald). Zo ook kan het werken met de juiste makelaar voordelen opleveren die je niet meteen verwacht (deze zin loopt niet lekker).

Een makelaar is een specialist

Bedenk bijvoorbeeld dat makelaars vaak opereren binnen één stad of alles weten van een bepaalde wijk. Op internet vind je niet zo snel wat de trends in een bepaalde regio zijn, hoe de markt er de afgelopen jaren was en welke doelgroep in dit gebied jouw soort huis zoekt. Daarnaast heeft een verkoopmakelaar, via het makelaarskantoor, de branchevereniging of gewoon een goed netwerk, een groot bestand aan potentiële kopers. Maar er komt nog meer specifieke kennis bij kijken:

Ken jij al je rechten en plichten?

Zowel bij het kopen als het verkopen van een huis krijg je te maken met verplichtingen. Als koper heb je bijvoorbeeld een onderzoeksplicht. Dit betreft niet alleen het huis zelf, maar bijvoorbeeld ook de omgeving: lokale wetgeving, bestemmingsplan, vergunningen… Duizelt het je al? Je makelaar loodst je door het woud van regels en moeilijke termen, of kan natuurlijk het werk (voor jou) uit handen nemen. Bovendien voorkom je zo het risico dat je belangrijke documenten verkeerd leest of iets over het hoofd ziet.

Vergeet de financiële meevallers niet

Zonder dat je het zelf doorhebt, zou het best eens kunnen dat er overwaarde op je huis zit. Overwaarde ontstaat op het moment dat je hypotheek lager is dan de marktwaarde. Er zijn veel regels verbonden aan het opnemen en gebruiken hiervan, bijvoorbeeld voor het kopen van een nieuw huis. Een verkoopmakelaar ondersteunt je bij het vinden van de meest gunstige constructie – en verdient zichzelf op die manier (ruim) terug.
Een aankoopmakelaar weet daarentegen hoe je je voordeel haalt met regelingen en subsidies, bijvoorbeeld voor het meefinancieren van een verbouwing die je droomhuis energiezuiniger, en dus betaalbaarder maakt.

Een huis verkopen is marketing

Het voordeel van jaarlijks honderden huizen zien, is dat je een goed oog ontwikkelt voor wat (goed) verkoopt. Een verkoopmakelaar weet hoe potentiële kopers kijken, en ziet details die de huidige bewoner niet meer opvallen. Waarschijnlijk kent je makelaar nog een goede stylist die de woning aantrekkelijker kan maken, en op de koop toe ook een fotograaf voor mooie foto’s voor op Funda. Ook fijn als die zoektocht je uit handen wordt genomen, toch?

De keuze is aan jou

Je hoeft niet het hele proces uit te besteden aan een makelaar óf alles zelf te doen. Een andere optie is een deelopdracht afspreken: de makelaar neemt slechts bepaalde taken over. Welke keuze je ook maakt, zorg dat je goed afweegt waar je hulp bij kunt gebruiken. Wees daarbij eerlijk naar jezelf, en staar je niet blind op de kosten vooraf. Misschien word je wel positief verrast. MKLR.nl